perjantai 24. toukokuuta 2013

Tikulla silmään

"Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee", sanotaan. Ihan sama. Nyt muistellaan!

Kun festivaali on tuossa ihan lähitulevaisuudessamme, voisimme kääntää katseet hetkeksi kauas menneeseen. Kerrotaanpa hieman festivaalialueemme historiasta. Monikaan ei nimittäin tiedä miksi Törnävän seutu on sellaista kuin se on, ja miksi on tärkeää pitää siitä hyvää huolta. Varsinkin Törnäväntien ja Camp Provinssin seutu on museoaluetta, jonka historia ulottuu yli kahdensadan vuoden taakse Ruotsi-Suomen viimeisiin vuosiin. Östermyra-nimisellä alueella on toiminut niin rautaruukki kuin ruutitehdaskin ja onpa se ollut myös Etelä-Pohjanmaan maatalouden keskuskin.

Missä tämä sitten näkyy? Camp Provinssissa vierailleet ovat varmasti kiinnittäneet huomiota vanhaan kivirakennukseen, joka nykyään toimii Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseona. Tönö on rakennettu vuonna 1856 navetaksi 250 kantturalle. S-marketin takana olevassa metsikössä sijaitseva, vuodesta 1864 Törnävän kirkkona toiminut rakennus taas on rakennettu alunperin ruutimakasiiniksi 1827. Kivinavetan lähellä tien toisella puolella näkyy vanha ruutitehtaan kuivaussauna.

Mikäli alueen historia kiinnostaa, voit lukea aiheesta lisää Seinäjoen kaupungin sivuilta. Kuvia ja historiaa lisää löytyy myös täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti