maanantai 3. kesäkuuta 2013

Saarilava in memoriam


Kuten jo tiedätte, vanha Saarilava tuhoutui tulipalossa viime viikonloppuna. Lava oli saanut jo aiemmin purkutuomion, mistä syystä Provinssilehdessä 2011 oli muistokirjoitus kaikenlaista nähneelle ja kokeneelle lavallemme. Here goes:

Provinssiyleisöä Saarilavan edustalla vuonna 1989. Kuva: Jorma Salovaara

"Saarilava, tuo joka ikisen Provinssirymistelyn kestänyt lava on tullut tiensä päähän; teknisesti hankala ja rakennusvaihetta hidastava lava ei vain yksinkertaisesti ole enää nykypäivää. Silti se on alkuperäisyydessään tärkeä ja olennainen osa Provinssirockia. Saarilavaa korotettiin vuonna 1983, syvennettiin kymmenen vuotta myöhemmin ja lisäksi joka vuosi lavan kantta on festivaalia varten nostettu ylemmäs. Vaikka artistit ovat kehuneet lavaa tunnelmalliseksi ja mukavaksi, on sen ahtaus ollut haitta jo pidemmän aikaa. Saarilava toimi Provinssirockin päälavana vuoteen 1985 saakka, kunnes seuraavana vuonna päätettiin laajentaa aluetta viereiselle urheilukentälle. Saarilava teki comebackin päälavan ominaisuudessa vuosiksi 1993 ja 1994, kun Provinssi toteutettiin pienemmällä alueratkaisulla.

Vuosia hyvin palvellut ja lukemattomia esiintyjiä kannatellut historiallinen rakennelma jää siis eläkkeelle ja kirjaimellisesti taka-alalle. Tänä vuonna vanhan Saarilavan eteen rakennetaan uusi siirtolava, mikä myös pienentää kentän kokoa jonkin verran. Saarilava on ollut mukana monen unohtumattomissa festarimuistoissa: niin kuumina kesäpäivinä, kun järjestyksenvalvojat ovat virvoittaneet hikistä festarikansaa vesisuihkuilla, kuin liejun valtaamina vuosina, kun lavan edustasta on tullut yksi suuri mutapainikeskittymä. Onpa Saarilavalla menty naimisiinkin!

Järjestäjien mieliin on jäänyt pari huvittavaa tapausta, joissa Saarilavan pienempi koko on mahdollistanut hienosti artistien ja yleisön välisen vuorovaikutuksen: vuonna -99 Bloodhound Gangin esiintyessä Saarilavalla eräs riehakkaalla tuulella ollut yleisön edustaja heitti Mehukatti-purkin bändiä kohti. Skarppina miehenä yhtyeen laulaja Jimmy Pop nappasi kopin purkista, otti huikat ja heitti takaisin yleisöön. Kopittelua harrasti myös Sugar Rayn laulaja Mark McGrath vuonna -96. Mies otti kopin lavalle lentävästä omenasta, hieroi hedelmää sukukalleuksiinsa ja viskasi takaisin suoraan alkuperäisen heittäjän käteen! Upeita sihtejä ja reipasta toimintaa artisteilta! (Niin hauskalta kuin tämä kuulostaakin, niin älkää nyt kuitenkaan missään nimessä heitelkö esiintyjiä minkäänlaisilla esineillä!)

Saarilavalla esiintyneitä artisteja vuosien varrelta:
Black Sabbath, New Order, The Smiths, Rory Gallagher, Therapy?, Bad Religion, The Pogues, Jesus and Mary Chain, Bob Geldof, Moby, Bloodhound Gang, Faithless, Guano Apes, Strapping Young Lad, HIM, Dimmu Borgir, Raised Fist, A Day To Remember, The Donnas, The Crash, Dinosaur Jr., Hatebreed, Gallows, Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine, Juice Leskinen Grand Slam, Lauri Tähkä & Elonkerjuu, Hector, Eppu Normaali, Kolmas Nainen, Tehosekoitin ym. + melkein Tool (bändi oli niin massiivinen, että se siirrettiin Päälavalle). Vihoviimeisin vanhalla Saarilavalla esiintynyt bändi oli Between Buried And Me."




Teksti: Heidi Välkkilä
Provinssilehti 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti